Vukovarska 17, 34000 Požega, Croatiastudentskiinkubator@vup.hr Znanjem do radnog mjesta

Projekt

Projekt „Studentski poduzetnički inkubator: znanjem do uspjeha“ financiran iz IPA programa „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“. Opći cilj projekta je poticanje razine samozapošljavanja i zapošljavanja na području Požeško-slavonske županije kroz edukacijske programe, istraživanja te mogućnosti korištenja savjetodavnih usluga u poduzetničkom inkubatoru.  Specifični cilj projekta je jačanje kapaciteta Veleučilišta u Požegi kroz Studentski poduzetnički inkubator „Aktiva“, te razvoj vještina i povećanja razine kvalifikacija za određene ciljne skupine kroz EBC*L edukaciju.

Vrijednost projekta iznosi 159.553,92 EUR. Europska unija sufinancira projekt iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 141.738,42 EUR (88,83%), a iznos od 17.815,50 EUR (11,7%) sufinanciran je kroz plaće mentora imenovanih na projektu. Trajanje projekta je 18 mjeseci.

 


Nositelj projekta je Veleučilište u Požegi, a partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije i HGK Županijska komora Požega.


Ciljne skupine projekta su izvanredni studenti, dugotrajno nezaposlene osobe (minimalno srednja stručna sprema - četverogodišnja škola), te nezaposlene osobe s invaliditetom.


Povećanje razine samozapošljavanja i zapošljavanja omogućiti će se kroz edukacijski program (EBC*L - European Business Competence Licence), kroz savjetodavne usluge Inkubatora, te kroz edukacije stručnjaka iz Veleučilišta poput mentorstva, konzultiranja i istraživanja. Ciljna skupina će steći potrebna znanja, dok će deset najboljih ideja dobiti potrebnu stručnu pomoć u izradi završne verzije poslovnog plana kako bi pokrenuli vlastite poduzetničke pothvate. Preostali polaznici edukacije konkurirati će na tržištu rada te se povećati mogućnost njihovog zapošljavanja kroz nove usvojene vještine i kompetencije. Izradit će se baza podataka o ciljnim skupinama kako bi se osigurala njihova stalna suradnja i umrežavanje, čak i nakon završetka projekta. Baza podataka će sadržavati i predstavnike Veleučilište, te postojeće tvrtke u regiji koje su zainteresirane za navedenu vrstu suradnje. Inkubator će kontinuirano davati savjetodavne poslovne usluge, i nakon završetka projekta, što će imati za krajnji rezultat kontinuirano poboljšanje ekonomskog i socijalnog razvoja.

Opći cilj projekta:
Poticanje razine samozapošljavanja i zapošljavanja na području Požeško-slavonske županije kroz edukacijske programe, istraživanja te mogućnosti korištenja savjetodavnih usluga u poduzetničkom inkubatoru. 

Specifični cilj projekta:
Jačanje kapaciteta Veleučilišta u Požegi kroz Studentski poduzetnički inkubator, te razvoj vještina i povećanja razine kvalifikacija za određene ciljne skupine kroz EBC*L edukaciju.

Ciljne skupine:
Izvanredni studenti, dugotrajno nezaposlene osobe (minimalno srednja stručna sprema - četverogodišnja škola), te nezaposlene osobe s invaliditetom.

Krajnji korisnici:
Obitelji polaznika edukacije, budući EBC*L polaznici, poduzetnici.

Očekivani rezultati:

  1. 10 mentora educirano kroz trening strateškog planiranja i metode strateškog planiranja.
  2. 40 polaznika educirano kroz EBC*L edukacijski program i izdano 40 certifikata za izradu poslovnih planova.
  3. 10 polaznika sa najboljim idejama dodijeljena stručna pomoć u strateškom planiranju.
  4. Studentski poduzetnički inkubator kao poveznica između nezaposlenih osoba i poduzetnika u izradi i realizaciji poslovnih planova

Više informacija o EU fondovima na web stranici strukturni fondovi i Europski socijalni fond: www.strukturnifondovi.hr, http://ec.europa.eu/esf/home.jsp?langId=hr